tisdag 19 januari 2010

Fina fisken!

Gjorde idag ett nytt försök att göra torsk med ägg-sås och denna gång blev det succé! Förra gången var det lite mindre succé, ätbart dock, men ingen favorit. Men eftersom det verkar finnas väldigt dåligt med recept på torsk med ägg-sås i ugn så tänkte jag dela med mig av min fantastiskt goda skapelse!

Förbered genom att koka fyra ägg, hårdkokta ska de vara. Och så låter torskblocket tina lite innan du börjar, det behöver inte vara helt tinat, men bara så det inte kommer direkt från frysen. Jag brukar köra i mikrn några minuter om jag glömt att lägga fram den någon timme innan. Sätt på ugnen på ca 185 grader. Skär torskblocket i portionsbitar, så går det snabbare i ugnen. Jag brukar köra på typ 3 cm tjocka bitar, så blir det totalt 6 bitar. Ändarna lägger jag i mitten av formen eftersom de blir klara fortast. Lägg fisken i en ugnsfast form, salta och peppra, droppa över lite flytande smör och häll över någon matsked vatten och stoppa in i ugnen, även om ugnen inte är varm ännu. Låt stå inne under tiden du börjar med äggsåsen.

Äggsås:
ca 25 gram smör
2 msk vetemjöl
2,5 dl matgrädde
0,5-1 dl mjölk

Börja med att smälta smöret i ett tjockbottnad kastrull. Vispa ner mjölet och tillsätt sedan all vätska på en gång. Koka upp under omrörning. Smaka av med salt och peppar och tillsätt sedan äggen, som du först har skalat och hackat! Ett tips för att detta ska gå smidigt är att använda en äggskivare, bara skiva en gång på längden och en gång på tvären, supersmidigt!

När du är klar med såsen så tar du ut torsken ur ugnen, sänker värmen till 175 och häller över äggsåsen. Ställ tillbaks i ugnen och låt stå inne i ca 15-20 minuter. Färdigt!

Servera med potatis, som du börjar koka precis innan du börjar skära torsken, då blir allt klart samtidigt. Och servera kanske grönsaker till om du vill känna dig extra nyttig. Jag orkar allt som oftast inte vara så himla nyttig, så det är dåligt med grönsaker till maten. Jag (låtsas att jag) kompenserar det med att 9 gånger av 10 äta hemlagad mat där jag gör allt själv. Inga halvfabrikat här inte! Och sen så försöker jag för det mesta att använda ekologisk torsk, så man vet att den kommer från schyssta förhållanden och har haft en bra barndom och så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar